Przepisy

Bento z kaszą gryczaną i grzybami mun

Przepis na:

Bento z kaszą gryczaną i grzybami mun

Grzyby mun to tzw. grzyby drzewne, ponieważ rosną na próchniejących kłodach drzew. Chrupkie i delikatne w smaku są bardzo popularnym składnikiem w kuchni chińskiej i w ogóle azjatyckiej, szczególnie często dodaje się je do potraw wegetariańskich. Spożywanie grzybów mun korzystnie wpływa na krążenie krwi i zapobiega powstawaniu zakrzepów.

Składniki:

kasza gryczana
grzyby mun
marchewka
biały sezam
sałata
sos sojowy

Instrukcje:

  1. Kaszę gryczaną oraz marchewkę gotujemy i odstawiamy.
  2. Ponieważ grzyby mun kupuje się zwykle suszone, należy je namoczyć na około 20 minut i odcedzić. Dzięki temu grzyby kilkakrotnie zwiększą swoją objętość, staną się miękkie i łatwe do krojenia.
  3. Następnie kroimy marchewkę w kostkę, a grzyby w paski lub na mniejsze kawałki, i mieszamy z kaszą doprawiając sosem sojowym.
  4. Całość przekładamy do pudełka i obsypujemy sezamem. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

06 Sie 2013