Przepisy

Bento z onigiri

Przepis na:

Bento z onigiri

Onigiri (御握り) to japońskie przekąski, czasami nazywane nawet kanapkami ryżowymi, w formie trójkątów, kulek lub o owalnym kształcie zrobione z ryżu i nadziewane rybą, warzywami, krewetkami itp. Czasami są owijane w nori, czyli sprasowane wodorosty. Można je także podsmażać. Onigiri są szybkie i proste w przygotowaniu.

Składniki:

japoński ryż
biały sezam
wędzony łosoś
sałata
szczypiorek
pomidorki koktajlowe
orzechy włoskie
sos sojowy

Instrukcje:

  1. Ryż gotujemy w odpowiednich proporcjach. Jeśli nie posiadamy garnka do gotowania ryżu ze specjalnymi miarkami, należy na każdą szklankę ryżu odmierzyć szklankę wody.
  2. Ryżu nie doprawiać. W czasie gotowania często mieszać i, jeśli zachodzi taka potrzeba, dodać wody, aby ryż się nie przypalił.
  3. Po ugotowaniu, należy ryż odstawić, aby nieco ostygnął. W tym czasie można przygotować miseczkę z wodą do moczenia rąk podczas formowania onigiri, ponieważ ryż jest mocno klejący, a także pokroić łososia.
  4. Kiedy ryż jest już chłodniejszy, nabieramy niewielką jego ilość i formujemy w dłoni onigiri. Można do tego celu użyć również specjalnych foremek. Do środka wkładamy kawałki łososia i obtaczamy gotowe onigiri w sezamie.
  5. Tak naprawdę tylko od nas zależy jakiego kształtu i z jakim nadzieniem będzie nasze onigiri. Smacznego!

06 Sie 2013