Artykuły

Bubble tea

Bubble tea to napoje herbaciane, których pomysł zrodził się na Tajwanie w latach ’80 XX wieku. Dwie herbaciarnie, Chun Shui Tang cultural tea house oraz Han Lin Teahouse twierdzą, że to właśnie u nich pierwszy raz podano bubble tea. Obecnie napoje te są znane na całym świecie i cieszą się dużą popularnością także poza Azją.

Bazą dla bubble tea jest herbata (zazwyczaj czarna lub zielona), do której dodaje się najczęściej tapiokę oraz miesza z mlekiem, owocami lub syropem owocowym. Kulki tapioki są czarne, białe lub transparentne. Ponoć pierwszy przepis na bubble tea bazował na czarnej herbacie z kulkami tapioki, do której dodawano skondensowane mleko oraz miód. Bubble tea nazywana jest również pearl tea, ponieważ kulki tapioki mają przypominać perły, albo boba drinkboba to inna nazwa tapioki, czasami tym słowem określa się również większe kulki. Napoje te występują w bardzo wielu rodzajach – można je przygotowywać na różne sposoby, zdarza się, że ich podstawą jest nawet kawa, a nie herbata. Można ją pić na zimno lub na ciepło.

Artykuły, 30 lip 2013