Artykuły
Bubble tea
Bubble tea to napoje herbaciane, których pomysł zrodził się na Tajwanie w latach ’80 XX wieku. Dwie herbaciarnie, Chun Shui Tang cultural tea house oraz Han Lin Teahouse twierdzą, że to właśnie u nich pierwszy raz podano bubble tea. Obecnie napoje te są znane na całym świecie i cieszą się dużą popularnością także poza Azją.
Bazą dla bubble tea jest herbata (zazwyczaj czarna lub zielona), do której dodaje się najczęściej tapiokę oraz miesza z mlekiem, owocami lub syropem owocowym. Kulki tapioki są czarne, białe lub transparentne. Ponoć pierwszy przepis na bubble tea bazował na czarnej herbacie z kulkami tapioki, do której dodawano skondensowane mleko oraz miód. Bubble tea nazywana jest również pearl tea, ponieważ kulki tapioki mają przypominać perły, albo boba drink – boba to inna nazwa tapioki, czasami tym słowem określa się również większe kulki. Napoje te występują w bardzo wielu rodzajach – można je przygotowywać na różne sposoby, zdarza się, że ich podstawą jest nawet kawa, a nie herbata. Można ją pić na zimno lub na ciepło.
Artykuły, 30 lip 2013