Przepisy

Dżem bazyliowo-pomidorowy

07 sie 2013

Przepis na:

Dżem bazyliowo-pomidorowy

Dziś zrobimy razem przepyszny dżem pomidorowo-bazyliowy.

Składniki:

dużo bazyli
duże pomidory 3 szt.
cukier 150g
sól 3 szczypty
pieprz 4 szczypty
sok z połowy pomarańczy
woda 200ml

Instrukcje:

  1. Zaczynamy od pozbycia się skórek z pomidorów. W tym celu nacinamy skórkę pomidorów od szypułki dookoła jego obwodu. Wystarczy zrobić to w dwóch miejscach tak by nacięcia krzyżowały się. Następnie wkładamy je na 10-15 sekund do gotującej się wody. Po wyjęciu skórka powinna praktycznie odejść sama.
  2. Z obranych już pomidorów wycinamy szypułki i kroimy je drobną kostkę. Całość przekładamy do średniego rozmiaru rondelka (soki i pestki z pomidorów też, tam kryje się wiele umami).
  3. Na niewielkim ogniu smażymy pomidory dopóki całkowicie się nie rozpadną, po czym dodajemy wszystkie składniki za wyjątkiem bazylii i wody.
  4. Gdy składniki się wymieszają dolewamy wody i czekamy aż nie zredukuje się ona o mniej więcej połowę. Wtedy przyjdzie czas na dodanie bazylii. Jej smak idealnie współgra z pomidorami także proponuje dodać listki nawet z połowy krzaczka.
  5. W tym momencie częste mieszanie jest bardzo ważne, gdyż im gęstsza staje się nasza mikstura, tym łatwiej może się przypalić, zatem ostrożnie.
  6. Gdy nasz dżem stanie się gęsty niemal jak galaretka możemy odetchnąć z ulgą.
  7. Po ostygnięciu będziemy mieli dużą porcję pełnego piątego smaku, przepysznego dżemu pomidorowo-bazyliowego! Smacznego!

Uwagi:

Przyprawy proponuję dodawać stopniowo abyśmy mogli kontrolować na bieżąco smak naszego dżemu i maksymalnie dopasować go do naszego gustu. Osobiście uwielbiam go na słodko, także miejcie to na uwadze 😉