Przepisy
Dżem bazyliowo-pomidorowy
07 sie 2013
Przepis na:
Dżem bazyliowo-pomidorowy
Dziś zrobimy razem przepyszny dżem pomidorowo-bazyliowy.
Składniki:
dużo bazyli
duże pomidory 3 szt.
cukier 150g
sól 3 szczypty
pieprz 4 szczypty
sok z połowy pomarańczy
woda 200ml
Instrukcje:
- Zaczynamy od pozbycia się skórek z pomidorów. W tym celu nacinamy skórkę pomidorów od szypułki dookoła jego obwodu. Wystarczy zrobić to w dwóch miejscach tak by nacięcia krzyżowały się. Następnie wkładamy je na 10-15 sekund do gotującej się wody. Po wyjęciu skórka powinna praktycznie odejść sama.
- Z obranych już pomidorów wycinamy szypułki i kroimy je drobną kostkę. Całość przekładamy do średniego rozmiaru rondelka (soki i pestki z pomidorów też, tam kryje się wiele umami).
- Na niewielkim ogniu smażymy pomidory dopóki całkowicie się nie rozpadną, po czym dodajemy wszystkie składniki za wyjątkiem bazylii i wody.
- Gdy składniki się wymieszają dolewamy wody i czekamy aż nie zredukuje się ona o mniej więcej połowę. Wtedy przyjdzie czas na dodanie bazylii. Jej smak idealnie współgra z pomidorami także proponuje dodać listki nawet z połowy krzaczka.
- W tym momencie częste mieszanie jest bardzo ważne, gdyż im gęstsza staje się nasza mikstura, tym łatwiej może się przypalić, zatem ostrożnie.
- Gdy nasz dżem stanie się gęsty niemal jak galaretka możemy odetchnąć z ulgą.
- Po ostygnięciu będziemy mieli dużą porcję pełnego piątego smaku, przepysznego dżemu pomidorowo-bazyliowego! Smacznego!
Uwagi:
Przyprawy proponuję dodawać stopniowo abyśmy mogli kontrolować na bieżąco smak naszego dżemu i maksymalnie dopasować go do naszego gustu. Osobiście uwielbiam go na słodko, także miejcie to na uwadze 😉