Artykuły

Lody

Japonia słynie z różnorodności w kuchni i nietypowych smaków. Popularne lody nie stanowią tutaj wyjątku.

Nawet w zwykłym sklepie spożywczym można kupić lody w bardzo wielu smakach – tych dla nas swojskich i bardziej egzotycznych, jak lody z zieloną herbatą matcha, z czarnym sezamem, wasabi, fasolką azuki czy mochi. Obecnie wymienione japońskie smaki są już dość powszechnie znane także poza Japonią. Jest jednak jeszcze wiele do odkrycia.

Lody o smaku kaktusa, kurczaka, owoców morza, rybne, a nawet surowej koniny to tylko niektóre propozycje mogące wywołać co najmniej grymas (zniesmaczenia/zdziwienia?) na twarzy. Trzeba przyznać, że wyobraźnia Japończyków w tym temacie nie zna granic, a w niektórych miastach jak Tokio czy Yokohama znajdują się nawet punkty, gdzie zawsze dostępnych jest nawet 100 różnych smaków.

Artykuły, 26 maja 2013