Przepisy

Ośmiornica w zielonej herbacie z warzywami

06 Sie 2013

Przepis na:

Ośmiornica w zielonej herbacie z warzywami

Składniki:

Cała ośmiornica (1-2kg, 2-3 macki na porcję)
Zielona herbata w liściach 50g
Sól 350g
Mix Warzyw: cukinia, papryka, pieczarki, cebula
Czosnek 1 ząbek
Oliwa z oliwek
Masło czosnkowe 60g
sól i pieprz

Instrukcje:

  1. Ośmiornicę dobrze opłukać w zimnej wodzie także głowę, pozbyć się nadmiaru wody, umieścić w dużej misce i ”wymasować”. W masowaniu ważne jest aby robić to delikatnie by nie uszkodzić mięsa – chodzi o zmiękczenie macek ale i głowy, którą możemy potem wykorzystać np. w sushi :).
  2. Podczas masowania należy także uważać na ”kolec” znajdujący się w otworze gębowym (dziurka w środku u nasady macek, ramion), aby się nie skaleczyć.
  3. Masujemy każdą mackę minimum kilka minut im dłużej masujemy tym delikatniejsze będzie mięso.
  4. Po wymasowaniu ośmiornicy całą dobrze natrzeć solą i odstawić na 1h do lodówki w międzyczasie zaparzyć zieloną herbatę w 3l (zależnie od herbaty ok 4g na 0,5l ) wody w temp 80 stopni przez 2-3 minuty dobrze przecedzić do dużego garnka w którym będziemy gotować ośmiornicę.
  5. Powtórzyć czynność parzenia tak by uzyskać około 6l wywaru z herbaty już bez liści. Liście są nam niepotrzebne.
  6. Po 1h ośmiornicę starannie wypłukać z soli pod zimną wodą przełożyć do wywaru z herbaty i gotować ok 45-55 minut od momentu zagotowania, gotować na średnim ogniu.
  7. Delikatnie wyjąć z garnka, wystudzić oddzielić macki od głowy i otworu gębowego, oddzielić głowę od otworu gębowego (wyrzucamy tylko otwór gębowy).
  8. Grillować warzywa dodając klika-kilkanascie kropli oliwy, sól, pieprz i czosnek pod koniec grillowania.
  9. Macki ośmiornicy podsmażyć na masełku czosnkowym, wyłożyć na talerz.
  10. Smacznego! 🙂