Przepisy · Zupy

Osuimono z pierożkami gyoza

27 Lut 2017

Przepis na:

Zupa Osuimono

Prosta i przepyszna zupa osuimono. Przepis na prawidłowy bulion dashi niebawem, a tutaj na wieprzowe pierożki gyoza, które świetnie pasują do tej zupy.

Składniki:

1szt. por
3 szt. marchew
1 łyżka stołowa bulion dashi (wołowe)
1 łyżka stołowa bulion dashi *(rybny)
1 płaska łyżeczka Togarashi
1 płaska łyżeczka Sansho (pieprz seczuański)
8 łyżek stołowych Sos sojowy
1 łyżka stołowa Mirin (likier ryżowy)
ok.40g Imbir korzeń
Glony wakame
Sezam
Szczypior
Makaron udon (w naszym przypadku omlet tamagoyaki)
Pierożki gyoza

Instrukcje:

  1. Do garnka wlewamy ok. 1,5l zimnej wody.
  2. Por kroimy w cienkie „talarki”, marchew czyścimy i obieramy.
  3. Następnie obieraczką „kroimy” wszystkie marchewki w paski.
  4. Warzywa wrzucamy do wody i wstawiamy na gaz.
  5. Imbir trzemy na drobnej tarce lub bardzo drobno siekamy, wrzucamy do garnka.
  6. Dodajemy pozostałe składniki: buliony dashi, togarashi, sansho, sos sojowy, oraz mirin.
  7. Gotujemy aż marchew i por zmiękną ok. 15/20min.
  8. Doprawiamy do smaku.
  9. Glony moczymy w gorącej wodzie aż zmiękną.
  10. Sezam, posiekany szczypior , oraz namoczone glony dodamy na samym końcu, do naczynia w którym będziemy serwować zupę.

Uwagi:

Do miski wrzucamy glony wakame oraz pokrojone w paski tamagyaki lub makaron udon.
Zalewamy całość bulionem dodając ugotowane w nim warzywa.
Pierożki smażymy na głębokim oleju aż będą złote i układamy na wierzchu zupy.
Całość posypujemy szczypiorkiem oraz sezamem.

Gotowe!!!!! Popatrzcie jakież to proste i pyszne!!!!