Dania Główne · Przepisy

Pierożki gyoza

27 Cze 2016

Przepis na:

Wieprzowe pierożki gyoza

Składniki:

1/4szt. (w zależności od wielkości główki) Kapusta pekińska
2 łyżeczki Soli
200g Mięso mielone wieprzowe (z łopatki)
1 łyżka stołowa Sos sojowy
1 łyżka stołowa Sake
1 łyżka stołowa Olej sezamowy
1 łyżka stołowa Sos ostrygowy
Swieżo mielony pieprz czarny
1szt. Cebula biała
30g Imbir korzeń
2 ząbki Czosnek
1 opakowanie Ciasto gyoza

Instrukcje:

  1. Kapustę kroimy bardzo drobno, podobnie z cebulą.
  2. Czosnek wyciskamy w prasce, imbir trzemy na drobnej tarce.
  3. Wszystkie warzywa dodajemy do mięsa mielonego, podobnie jak przyprawy.
  4. Bardzo dokładnie mieszamy.
  5. Tak przygotowany farsz jest gotowy do lepienia pierogów.

Uwagi:

Przy samym lepieniu musimy pilnować by pozbyć się z wnętrza pieroga maksimum powietrza, w rezultacie nie będą one pękały podczas smażenia na głębokim oleju.