Przepisy

Przepis na japońskie Pierożki Gyoza

Wieprzowe Pierożki Gyoza

Szybki i prosty przepis na japońskie pierożki gyoza z wieprzowiną.
Kuchnia: azjatycka, japońska
Klucz: gyoza, pierożki

Sprzęt

  • Patelnia z przykrywką (najlepiej żeliwna)

Składniki

  • ¼ główka kapusta pekińska (w zależności od wielkości)
  • 2 łyżeczki sól
  • 200 g mięso mielone wieprzowe (z łopatki)
  • 1 szt. cebula (biała)
  • 30 g imbir (korzeń)
  • 2 ząbki czosnek
  • 1 łyżka sos sojowy
  • 1 łyżka sake
  • 1 łyżka olej sezamowy
  • 1 łyżka sos ostrygowy
  • 1 opakowanie ciasto gyoza (niebawem przepis na własne)
  • olej (do smażenia)

Sos

  • 2 łyżeczki octu ryżowego
  • 3 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 krople oleju sezamowego

Instrukcje

  • Kapustę kroimy bardzo drobno, podobnie z cebulą.
  • Czosnek wyciskamy w prasce, imbir trzemy na drobnej tarce.
  • Wszystkie warzywa dodajemy do mięsa mielonego, podobnie jak przyprawy.
  • Bardzo dokładnie mieszamy.
  • Tak przygotowany farsz jest gotowy do lepienia pierogów.

Smażenie

  • Na patelni rozgrzewamy kapkę oleju.
  • Na mocno rozgrzany tłuszcz kładziemy pierogi i podsmażamy je z jednej strony aż nabiorą złotego koloru.
  • Zmieniamy na mocny ogień i podlewamy pierogi odrobiną (ok. 2 łyżek) wody i szybko przykrywamy przykrywką.
  • Redukujemy na średni ogień i parujemy tak 5-6 minut, a następnie zdejmujemy pokrywkę, aż do redukcji pozostałej wody.

Sos

  • Wymieszać wszystkie składniki. Opcjonalnie można dodać ziarenka prażonego sezamu.

Uwagi

Przy samym lepieniu musimy pilnować by pozbyć się z wnętrza pieroga maksimum powietrza, w rezultacie nie będą one pękały podczas smażenia oleju.

zobacz inne przepisy

zobacz ciekawe artykuły