Przepisy

Pomarańczowy sos Kabayaki

07 Sie 2013

Przepis na:

Pomarańczowy sos Kabayaki

Sos kabayaki jest jednym z najpopularniejszych sosów do sushi. Używa sie go do wzbogacenia pieczonych dań, ale wszyscy go znamy i kochamy, głównie dzieki naszym ulubionym, słodkim maki-zushi.

Składniki:

mirin 250ml
sos sojowy 250ml
cukier (polecam też miód) 250g
pomarańcze 2 szt.
cynamon 1 laska
goździki 5g

Instrukcje:

  1. Zaczynamy od zestowania pomaranczy. Możemy do tego użyć zestownicy (drobnej tarki), albo zwykłego noża, ale w tym wypadku należy pamiętać żeby białe, gorzkie części skórki pozostawic na pomarańczy.
  2. W tym momencie na niskim ogniu zaczynamy redukować alkohol.
  3. Do garnka z mirinem dodajemy skórki i sok z pomarańczy, złamaną laskę cynamonu i goździki.
  4. Gdy alkohol zredukuje się o około połowę dolewamy do garnka z nim sos sojowy i gotujemy na niskim ogniu przez kolejne 10min. W tym momencie musimy odcedzić sos by pozbyć się skórek, goździków i cynamonu. Gdy już to zrobimy odstawiamy nasz sos znowu na niski ogień i dodajemy cukier i gotujemy, aż się zupełnie nie rozpuści.
  5. Po ostudzeniu, możemy się cieszyć naszym własnym pysznym, gęstym i słodkim sosem Kabayaki.

Uwagi:

Mirin można zastapić sake lub jakimś słodkim alkoholem.