Przepisy

Stek z tuńczyka z sałatką z rukoli i sosem wasabi-limonka

06 Sie 2013

Przepis na:

Stek z tuńczyka z sałatką z rukoli i sosem wasabi-limonka

Składniki:

stek z tyńczyka 200g
sól
pieprz czarny
czosnek 2 ząbki
oliwa z oliwek 2-3 łyżki
sałatka: rukola 1 garść
sałatka: sałata lodowa 1 garść
sałatka: kolendra 10 listków
sałatka: pomidorki koktajlowe 5 szt.
sałatka: ocet balsamiczny 1 łyżka
sos: wasabi 1/2 łyżeczki
sos: sok z 2 soczystych limonek
sos: starta skórka z limonki 1/2 łyżeczki
sos: miód 1-2 łyżki
sos: oliwa z oliwek 1-2 łyżki

Instrukcje:

  1. Dobrze połączyć wszystkie składniki sosu do konsystencji miedzy olejem a miodem – ma wyjść dość gęsty. Ewentualnie można na ciepło zagęścić go mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w wodzie, tak aby nie powstały grudki.
  2. Tuńczyka nasmarować oliwą z obu stron, posypać solą i pieprzem wedle uznania.
  3. Wycisnąć czosnek i nasmarować nim rybę z obu stron.
  4. Sałatę lodową rwać na mniejsze kawałki, pomidorki pokroić w ćwiartki i wymieszać z resztą składników sałatki.
  5. Rozgrzać patelnię grillową, stek z tuńczyka wysmażyć wedle uznania.
  6. Grillować na średnim ogniu (mi najbardziej smakuje medium – tj. ok 1-1,5 min na każdą stronę).
  7. Podawać z sosem i sałatką.