Przepisy

Tajski kurczak z orzeszkami nerkowca

07 Sie 2013

Przepis na:

Tajski kurczak z orzeszkami nerkowca

Poniżej przedstawiam przepis na moją ulubioną Tajską potrawę czyli: Gad Pad medmamoung – kurczaka z orzeszkami nerkowca. Rodzinny przepis zdradziła mi Ning – właścicielka szkoły gotowania, w której nauczyłem się paru przydatnych sztuczek podczas jednej z moich podróży po Tajskich wysepkach.

Składniki:

olej palmowy 8 łyżek
czosnek 1-2 ząbki
mąka kukurydziana lub zwykła 1/4 szklanki
pierś kurczaka 100g
pokrojona w kostkę cebula 20g
pokrojony w kostkę ananas 20g
sos sojowy 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
sos ostrygowy 2 łyżeczki
woda 220 ml
świeża papryczka czili 1 szt.
cebulka dymka 3 szt.
orzechy nerkowca (bez soli) garść

Instrukcje:

  1. Kiedy kurczak równomiernie zrumieni się na złoty kolor, odłóż go na bok.
  2. Danie najlepiej przygotowywać w woku. Jeśli nie masz takiego urządzenia, zwykła patelnia powinna wystarczyć.
  3. Kurczaka potnij na cieniutkie paseczki, następnie obtocz w cienkiej warstwie mąki. Pojedynczo układaj kurczaka na rozgrzanym oleju. Po chwili kiedy równomiernie zrumieni się na złoty kolor, odłóż go na bok.
  4. Na patelnię wrzuć następnie posiekany w kosteczkę czosnek. Uważaj, aby go nie spalić. Dodaj ananasa i cebulę, a następnie polej wodą.
  5. Wymieszaj wszystko dokładnie.
  6. Dodaj sos sojowy, cukier i sos ostrygowy, następnie wrzuć wcześniej podsmażonego kurczaka. Wymieszaj.
  7. Na sam koniec dorzuć orzeszki nerkowca, cebulkę oraz pokrojoną na kilka części papryczkę chili. Wymieszaj i przełóż na przygotowany wcześniej talerz.
  8. Smacznego!

Uwagi:

Należy uważać na sól ponieważ pieprz cytrynowy jest słonawy i kwaśny.