Przepisy

Tuńczyk na maśle czosnkowym

07 Sie 2013

Przepis na:

Tuńczyk na maśle czosnkowym

Składniki:

tuńczyk 100g
bazylia
pieprz czarny
sos sojowy 20ml
czosnek 1 ząbek
serek kremowy 20g
majonez
ogórek zielony (bez gniazda nasiennego) 10g
Takuan 10g
pomidorki koktajlowe 3 szt.
masło
olej rzepakowy

Instrukcje:

  1. Stek z tuńczyka oprószamy delikatnie czarnym pieprzem (najlepiej grubo mielonym), po czym bardzo obficie obtaczamy w suszonej bazylii i odkładany na chwilę na bok.
  2. Siekamy ogórka i takuana na drobną kostkę (najlepiej 1mm x 1mm), a potem mieszamy z serkiem kremowym i majonezem.
  3. Siekamy ząbek czosnku (możemy też skorzystać z wyciskarki) i mieszamy z 20ml sosu sojowego.
  4. W tym momencie możemy zaczynać smażyć.
  5. Gdy rozgrzejemy patelnie wylewamy na nią dwie łyżki oleju i łyżeczkę masła. Zaczynamy obsmażać przygotowanego wcześniej tuńczyka.
  6. Jeśli patelnia jest dobrze rozgrzana, powinno wystarczyć przytrzymać rybę z każdej strony na około 8-10 sekund. Gdy tuńczyk nabrał już równomiernie koloru i delikatnie się zarumienił, zdejmujemy patelnię z gazu i wylewamy na nią sos sojowy z czosnkiem. Obtaczamy stek z każdej strony w sosie podlewając go przez cały czas. Zdejmujemy rybę z patelni i odkładamy na moment na bok (kiedy ostygnie, będzie ją łatwiej pokroić).
  7. Z serka, który przygotowaliśmy wcześniej z pomocą dwóch małych łyżeczek układamy serek jak na obrazku i przyozdabiamy listkami bazylii oraz połówkami pomidorków.
  8. W tym momencie wystarczy już tylko pokroić tuńczyka na 5-6 kawałków (jak na obrazku), polać odrobiną sosu z patelni i danie jest gotowe do podania.

Uwagi:

Tuńczyk musi pozostać surowy w środku.