Przepisy
Zaru Soba
23 sie 2016
Przepis na:
Zaru Soba
Makaron gryczany na zimno (笊蕎麦), brzmi niepozornie, a jednak to jedno z moich kulinarnych objawień jakich doznałem podczas wizyt w Japonii. Proste ujmujące danie, doskonałe szczególnie w te gorące dni z makaronem wyrabianym ręcznie przez mistrzów (jeden nas niedawno odwiedził), którzy uczą się tego minimum 4 lata, wyciskany na prasie lub po prostu gotowy w tanim barze. Każda z opcji może nieść ze sobą zaskoczenie. Warto dodać, że w przeciwieństwie do Ramenu (makaronu jak i dania), <a href=”http://piatysmak.com/soba/”>Soba</a> jest szalenie zdrowa.
Składniki:
200g makaronu Soba
1/2 szklanki sosu Men-Tsuyu (120ml)
2/3 szklanki zimnej wody (160ml)
cebulka dymka
wasabi
lód lub lodowata woda
opcjonalnie – nori, daikon
Instrukcje:
- Zagotuj wodę, wrzuć makaron Soba i zamieszaj. Po tym, jak woda ponownie zacznie się gotować odczekaj 3-4 minuty (lub stosuj się do zaleceń z opakowania).
- Odcedź i opłukaj makaron pod bieżącą wodą, a następnie przełóż go do miski z wodą z lodem lub schłodzoną w lodówce wodą. Odczekaj parę minut i ponownie odcedź.
- Wymieszaj sos Men-Tsuyu z 2/3 szklanki zimnej wody i przelej do mniejszych miseczek/czarek.
- Nałóż makaron na talerzyk (najlepiej bambusowe specjalne sitka) i posyp drobno posiekaną cebulką dymką lub drobno pociętymi paskami nori.
- Do sosu dodaj posiekanej cebulki dymki, wedle uznania wasab, startego na tarce daikonu.
- Zamaczaj Sobę w sosie i wciągaj 🙂
Uwagi:
Sos Mentsuyu można zrobić samemu, świetnie pasuje nie tylko do Soby, ale i tempury. Przy zakupie makaronu warto zwrócić uwagę, aby był bez dodatku mąki pszennej.